Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Pannonhalma - Mit adtak nekünk a Bencések?
  2016-06-12 16:44:35, vasárnap
 
  Mit adtak nekünk a Bencések?

Itt van nekünk a Pannonhalmi Főapátság, és ahogyan Tokaj-Hegyalja is sokat váratta magát, úgy Pannonhalmára is tavaly jutottam el először. Azért vonok párhuzamot közöttük, mert mindkettőről úgy vélekedik a világ, mint mindannyiunk egyedülálló és fontos öröksége! Korábban már megfordult a fejemben, hogy meg kellene nézni a bencéseket, de annyi minden más is megfordul a fejemben, hogy az egyik gondolat szinte üti a másikat.

Link

Az apátság épülete a Pausa kávéház udvaráról

Mindig is élt bennem egy kép róluk, alapvetően pozitív. Úgy képzeltem el őket, hogy szerényen éldegélnek a kolostor falain belül, barna csuhájukban sokat elmélkednek a kerengőben, fűszernövényeket termesztenek, alkalmasint finom borokat isznak, és még véletlenül sem vizet prédikálnak! Attól féltem, hogy ez egy olyan mesevilág, ami teljesen ellentmond a valóságnak, és amint szembesülök a jelenkori állapotokkal, majd szertefoszlik mindez bennem. Pont mint amikor gyerekkoromban fény derült a húsvéti nyúl mibenlétére vagy kibenlétére.

Link

Ahol az atyák étkeznek

Ennek ellenére vállaltam a kockázatot, és meglátogattam a Pannonhalmi Főpátságot. Elvégre nagyfiú vagyok már, és megbirkózom az ilyen helyzetekkel. És majd ott elmesélem, persze ha lesz kinek, mit is gondoltam én a bencésekről, akik majd elmosolyodnak, talán még jót is kacagnak rajtam. Mindez egy éve volt.

És azt hiszem, azóta nem térek magamhoz!

Két napot töltöttem el hol a falakon belül, hol meg kívül, és nem győztem kapkodni a fejem. A bencések pont úgy élnek, mint ahogyan azt elképzeltem, csak még attól is sokkal figyelemreméltóbban. Megőrizték régi értékeiket - a Regulában foglaltak szerint - , ugyanakkor a jelenkor elvárásainak maximálisan eleget tesznek. Nem béklyóként tekintenek a modern világra, hanem lehetőségként. Abban mindig is jeleskedtek, hogy észrevegyék a helyzetekben rejlő lehetőségeket. Amit pedig nem tudtak saját elvárásaik szerint önerőből megvalósítani, azt mindig rábízták valakire, aki legjobb volt abban, amiben éppen a helyzet megkívánta. Ettől is működik olyan jól és fejlődik dinamikusan ma is a Pannonhalmi Bencés Főpátság. Ami nem mellesleg a térség legnagyobb munkaadója!

Link

A kakukkfű szüretre kész

És igen, van fűszerkertjük, ahol kakukkfű, zsálya, citromfű és a mindenható levendula is megterem.

Tipp

Idén is megrendezik Pannonhalmán a levendulaheteket június 26. és július 12. között. A virágzás ideje alatt a szüret mellett az oda látogatók részt vehetnek kézműves foglalkozásokon is.

És ha van fűszerkert, akkor máris vannak minőségi alapanyagok is, sőt, jó borért sem kell a szomszédba menni, mert az apátsági borászat már bizonyított. Egyedülálló feldolgozójuk és pincészetük, és persze a hozzáértés folyamatos jelenléte magáért beszél. Borkereskedések és egyes üzletláncok polcain pedig ott a Tricollis és a Hemina is. Szándékosan említem csupán ezt a két tételt, hiszen ezek a legismertebbek - a borrajongóknak ugye nem kell bemutatni a szortimentet.

Link

Zsályából sincs hiány a kertészetben

Ha jobban körbenézünk a környéken, akad más is. Például kecsegét tenyésztenek egy közeli halastóban, de a bárányuk is van, és még sorolhatnám. Megannyi kis gazdaság, ami minőségi alapanyagokkal látja el az apátság konyháját, és egyben a gimnázium tanulóinak étkeztetéséről is gondoskodik.

Link

Bencés atya kalauzolja a látogatóközönséget a kertészetben

Ezek után pont azon csodálkoztam volna, ha nem születik meg a Viator, ahol a minőségi alapanyagok használata a legalapvetőbb dolog. Lássuk be, valamit ahhoz azért le kell tenni az asztalra, hogy az utazó, aki egyszer is betért oda, majd utána jön-megy, bolyong a világban, vegye a fáradságot, és visszatérjen Viator asztalához. Mert úgy gondolom, a legnagyobb visszaigazolása annak, hogy jól mennek a dolgok, ha az a valaki, aki egyszer is betért, vissza is látogat. És Ők már 5 éve jobbnál jobb falatokat tesznek régi és új vendégeik asztalára. Érdemes megnézni ezt a kisfilmet, többet mond minden eddig leírt mondatomnál, és az is kiderül belőle, mit jelent a Viator:
Kicsit részletesebben
A kosaras dombon található Viator étterem első látásra legalább olyan meghökkentő lehet, mint a Louvre udvarán álló üvegpiramis. Az épület nem hogy jól megfér az ezeréves apátság épületegyüttesével, hanem szinte kiegészítik egymást. A bencésekre mindig is jellemző volt, hogy a kor szellemiségének megfelelően építkeztek.

Link


Egy épület, ami modern és letisztult, hatalmas üvegfelületei révén hibátlan körpanorámát nyújt. Egy épület, ami nemhogy elvesz abból a földterületből, amire épült, de sokkal inkább hozzáad. Összekapcsolja a tereket maga körül. Olyan érzést keltett bennem, mintha utazóként egy terminálban ülnék, két világ kapujában.

Link

A Viator épülete a kosaras dombon

A belső atmoszférához jól párosított konyha tartozik. Ehhez pedig elengedhetetlen egy kitűnő séf, mint amilyen Gyurik Gábor, aki a fővárosból költözött le Pannonhalmára.
Az ízharmóniák megteremtésében nélkülözhetetlenek a minőségi alapanyagok, amelyek mind a környékről kerülnek beszerzésre, például az apátság fűszerkertjéből, vagy a borok esetében a Apátsági Pincészetből.

Link

A Viator kínálatából

Azt, hogy a bencések nem zárkóznak a monostor falai mögé, hanem helyette inkább nyitnak a külvilág felé, nem csupán a Viator szimbolizálja.

Például a fűszerkert!

És most nem csak egy nagy területről van szó, amiben megterem ez-az, amit begyűjtenek, vagy leszüretelnek a megfelelő időben. A bencések közel 11 hektáron termesztenek fűszer- és gyógynövényeket. Mindez szinte a kezdetekig nyúlik vissza. Tapasztalataikat, receptúráikat, amire ez idáig szert tettetek, folyamatosan dokumentálták is, ez az apátság könyvtárában jelenleg is fellelhető. Ezek alapján, de a kor elvárásainak megfelelően készítenek, olajokat, eceteket, fürdősókat, gyógyteákat, likőröket és lélekmelengető csokoládékat is.

Link


És mindent a gyógynövények közreműködésével, amelyek lepárlását - a hatóanyagok kinyerése érdekében - , talán mondanom sem kell, hogy a korunknak megfelelő modern eljárással végzik. A kertészet érdekessége a keleti tájoltság, hogy a kelő nap első sugaraiban napfürdőzhessenek a növények, ami egyben a megújulás és gyógyítás szimbóluma is. A növények gyógyereje természetesen nemcsak szimbolikus jelentéssel bír, kiemelkedően jó minőségüket a speciális mikroklíma, a jó termőföld és az a hozzáértés, valamint törődés szavatolja, ami a bencések sajátja.

Link

A levendulamező virágzás előtt pár héttel

Az apátsági gyógynövények olyannyira elismertek és keresettek voltak mindig, hogy Mária Terézia idejében Bécsbe is rendszeresen szállítottak belőlük, sőt, volt olyan háború, amikor potenciális hadizsákmánynak is számítottak. Ez utóbbi sem most volt, hanem még Bonaparte idejében.

Tipp

Egy valamire való levendulamező puszta látványa is gyógyító hatással bír, nem is beszélve arról, ami az apátságban található. Jelenleg az ottani növénypopuláció több mint felét teszi ki a levendula. És a virágzásról még senki sem késett el. Ajánlom hát mindenki figyelmébe a levendulaünnepet, ami biztosan maradandó emléket hagy az odalátogatókban.

Sok mindenről nem ejtettem még szót, így a bencések legújabb, már megvalósult projektjéről, a Pausa kávéházról, vagy az Apátsági múzeumról, sőt, a Vis Vitalisról, a bencések ásványvizéről sem.

Link

Levendulás csokicsoda a Pausa kínálatából

Nyúlon túl, a Pausa

Legutóbbi látogatásomkor - Nyúl község után egy ugrásra - , a Pausa kávézóba vitt az utam először, ahol egy finom espressoval és a képen látható levendulás csokicsodával enyhítettem az út fáradalmain. Akarom mondani az út nem létező fáradalmain, mert Budapestről Pannonhalmára seperc alatt eljuthatunk, pláne, ha jó társasággal utazik az ember - akkor nincs az a távolság, ami ne lenne legyőzhető.

Link

A Pausa udvara

Az udvaron akkor épp csend és békesség honolt, de nem mindig van ez így, mert bár a békesség az valóban állandó vendég, a csendet rendszeresen felváltják a zenei programok. A környezet jól asszisztál mindehhez, az udvarból tökéletesen rálátni az apátság ezeréves épületegyüttesére.
Ugyanitt kapott otthont a múzeum is, aminek pincerészében mi más kerülhetne a figyelem központjába, mint nagy szerelmem, a bor, vagyis a bencések és boraik készítésének története. Nem az elfogultság beszél belőlem, de ez tényleg egy jól felépített installáció, ami egyben szórakoztat és edukál is.

Link

Történetek a bencések borkészítésének történetéből

És hogy ne csak a bor folyjék a csapból - mondjuk nem bánnám - , akad itt más is. Olyan a magyar közönség számára eddig nem látott műtárgyak, amiken keresztül a bencés közösség 1500 éves történetébe kaphatunk betekintést.
Aki eddig kitartóan végigolvasta mindazt, amit leírtam, annak kijár egy pohár jó víz. Az pedig legyen a Vis Vitalis.

Vis Vitalis - az életerő forrása

Egy évvel ezelőtti látogatásomkor még csak a tervek voltak az asztalon. Nem a kút tervei, ahonnan a vizet kiemelik, hanem amibe beletöltik.

Link

Vis Vitalis

"Bencés, egyházi, világi, történelmi inspirációkból született, egyedi vonalvezetésű palackja egyszerre idézi meg az autentikus karafok, vizeskancsók és első generációs szikvizes üvegek formáit."
Így fogalmaz a tájékoztató. Egyediségében nem nyúltak mellé, ezt bátran kijelenthetjük. Olyannyira nem, hogy megkockáztatom, lesz ez még annyira ikonikus, mint amibe azt a bizonyos üdítőt töltik, ami anno fenekestül felforgatta a világot. Ugye mindenki tudja, melyik az?! A megkülönböztetést csak erősíti, hogy kiskereskedelmi kiszerelésében 0,6 és 1,2 literes palackokkal találkozhatunk. De ne lepődjünk meg, ha egy étteremben a 0,4, vagy 0,8 literes formátumok kerülnek az asztalunkra.

Link

Várszegi Asztrik Főapát úrral beszélgettünk egy kávé mellett

És hogy mi van a palackban?

Még Anonymus tesz a forrásról említést, úgy az 1200-as évek elején. Állítólag - de ennek írásos nyoma is fellelhető - , IV. Béla király is ivott a kút vizéből, amikor a tatárok elől menekült. Nyilván nem ettől lett az élvezetei értéke figyelemreméltó, hanem attól a talajösszetételtől, amin keresztül átjutva a felszínre jut, ami jól megszűri, és aminek a harmonikus ásványianyag-tartalmát köszönheti.
Én pedig most megköszönném nektek, olvasóknak a figyelmet, a Pannonhalmi Bencés Apátságnak pedig mindazt, amit az elmúlt több mint 1000 évben létrehoztak, megőriztek és életben tartanak! Valamint azt, hogy mindezeket az értékeket nem elzárva tartják mindenki elől a monostor falain belül, hanem általuk részesülhetünk mi is mindabból a jóból, amit megteremtettek.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Címkék: tapasztalataikat, levendulaheteket, közreműködésével, levendulaünnepet, fűszernövényeket, gyógynövényeket, szellemiségének, odalátogatókban, fűszerkertjéből, megteremtésében, elengedhetetlen, figyelemreméltó, foglalkozásokon, borkereskedések, borkészítésének, növénypopuláció, visszaigazolása, kiskereskedelmi, hadizsákmánynak, lélekmelengető, kiszerelésében, látogatásomkor, gyerekkoromban, megteremtettek, megkockáztatom, kijelenthetjük, találkozhatunk, borrajongóknak, részesülhetünk, inspirációkból, részletesebben, étkeztetéséről, földterületből, legismertebbek, összekapcsolja, alapanyagokkal, egyik gondolat, apátság épülete, kolostor falain, olyan mesevilág, jelenkori állapotokkal, húsvéti nyúl, atyák étkeznek, ilyen helyzetekkel, falakon belül, bencések pont, jelenkor elvárásainak, modern világra, helyzetekben rejlő, helyzet megkívánta, térség legnagyobb, kakukkfű szüretre, Pannonhalmi Főapátság, Pannonhalmi Főpátságot, Pannonhalmi Bencés Főpátság, Gyurik Gábor, Apátsági Pincészetből, Mária Terézia, Budapestről Pannonhalmára, Várszegi Asztrik Főapát, Pannonhalmi Bencés Apátságnak,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Zilahy Lajos gondolata  Csak a fogyatkozás látható  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Akarat  Png kutya  képre írva  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  képre írva  Mai harmónia kártyám  Fekete-erdő desszert  Albert Einstein gondolata  Németh László tollából  210 éve született a SZÓZAT meg...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Nagyon különös  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  képre írva  Rátalálsz  Hiányzik  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Png kutya  Popper Péter szavai  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sors  Reménység és erő Krisztustól e...  Png csokor  Bertolt Brecht -től idézet  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Rátalálsz  Akarat  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Gonosz démon-álarc  Png rózsa csokor  Leonardo da Vinci gondolata  Png csokor  Szép álmokat!  Nem tudhatod  Rátalálsz  képre írva  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Németh László tollából  Régi emberek, akikre máig büsz...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png férfi  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Adakozás  Gyökössy Endre - Virágok virág... 
Bejegyzés Címkék
egyik gondolat, apátság épülete, kolostor falain, olyan mesevilág, jelenkori állapotokkal, húsvéti nyúl, atyák étkeznek, ilyen helyzetekkel, falakon belül, bencések pont, jelenkor elvárásainak, modern világra, helyzetekben rejlő, helyzet megkívánta, térség legnagyobb, kakukkfű szüretre, mindenható levendula, levendulaheteket június, virágzás ideje, szüret mellett, szomszédba menni, apátsági borászat, hozzáértés folyamatos, borrajongóknak ugye, közeli halastóban, apátság konyháját, gimnázium tanulóinak, minőségi alapanyagok, legalapvetőbb dolog, legnagyobb visszaigazolása, kosaras dombon, ezeréves apátság, bencésekre mindig, tereket maga, terminálban ülnék, belső atmoszférához, fővárosból költözött, ízharmóniák megteremtésében, környékről kerülnek, apátság fűszerkertjéből, borok esetében, monostor falai, külvilág felé, nagy területről, megfelelő időben, bencések közel, kezdetekig nyúlik, apátság könyvtárában, gyógynövények közreműködésével, hatóanyagok kinyerése, korunknak megfelelő, kertészet érdekessége, keleti tájoltság, növények gyógyereje, speciális mikroklíma, bencések sajátja, levendulamező virágzás, apátsági gyógynövények, valamire való, apátságban található, ottani növénypopuláció, bencések legújabb, bencések ásványvizéről, utam először, finom espressoval, képen látható, udvaron akkor, valóban állandó, csendet rendszeresen, zenei programok, udvarból tökéletesen, apátság ezeréves, figyelem központjába, elfogultság beszél, bencések borkészítésének, magyar közönség, bencés közösség, pedig legyen, életerő forrása, évvel ezelőtti, tervek voltak, vizet kiemelik, autentikus karafok, bizonyos üdítőt, megkülönböztetést csak, kávé mellett, forrásról említést, 1200-as évek, tatárok elől, élvezetei értéke, elmúlt több, monostor falain, tapasztalataikat, levendulaheteket, közreműködésével, levendulaünnepet, fűszernövényeket, gyógynövényeket, szellemiségének, odalátogatókban, fűszerkertjéből, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2105
  • e Hét: 12723
  • e Hónap: 23737
  • e Év: 129881
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.